Στιγμιότυπα από το 2ο εργαστήριο κομποστοποίησης και ανακοίνωση του 3ου εργαστηρίου το Σεπτέμβριο
φωτο: RH/ NA
Η Σταυρούλα και ο Rheinhold υπήρξαν πολύ καλοί οικοδεσπότες και η βραδιά είχε πολλές εναλλαγές που συνέβαλαν στο να δημιουργηθεί ένα μοναδικό πνεύμα γειτονιάς, κοινότητας, ανταλλαγής γνώσης και μάθησης, ομαδικού φαγητού και γλεντιού!...
Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον 3ο εργαστήριο κομποστοποίησης είναι στα σκαριά για τις 5 Σεπτεμβρίου σε κήπο του Μαραθώνα όπως είχε ανακοινωθεί από την αρχή. Λεπτομέρειες και οδηγίες θα ακολουθήσουν.
2ο εργαστήριο κομποστοποίησης, 18:30, 30/5
Νίκος Αναστασόπουλος/ Γιώργος Λούντος/Φώτης Τερζάκης
Αυτή η προσέγγιση στο θέμα της τοπικής ανακύκλωσης στη πηγή θα μας απασχολήσει τόσο πρακτικά όσο και θεωρητικά εξετάζοντας την πρακτική της κομποστοποίησης μέσα από φιλοσοφικά ρεύματα και στάσεις ζωής.
Φέρτε μαζί σας τα οργανικά φυτικά απορρίμματα που θα έχετε μαζέψει την προηγούμενη εβδομάδα σε μία πλαστική σακούλα!
Οι εκπαιδευτές των εργαστηρίων εξασκούν κομποστοποίηση με διάφορες μεθόδους για πάνω από μία δεκαετία. Ο Φώτης Τερζάκης (Κέντρο Διαπολιτισμικών Σπουδών) θα διαφωτίσει πλευρές της ανθρώπινης σκέψης και πίστης μέσα από διάφορες θρησκείες σε σχέση με το κύκλο της ζωής και της φύσης. Στο τέλος της εκδήλωσης τρώμε μαζί με φαγητά που ετοιμάζουν οι οικοδεσπότες και φέρνουμε και εμείς!
Το 2ο εργαστήριο κομποστοποίησης θα γίνει στο κήπο
της Σταυρούλας και του Rheinhold
18:30, 30 Μαϊου 2010
Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 23/5 με e-mail: gloudos@teiath.gr
Άνδρου 7,Νέα Μάκρη
Προσφορά: 5 ευρώ για κάθε εκδήλωση ανά άτομο
Όριο Συμμετοχών: 30 άτομα
Για οδηγίες και τυχόν αλλαγές τελευταίας στιγμής και διευκρινήσεις επισκεφθείτε το ΔΕΝΤΡΟ μία εβδομάδα πριν την εκδήλωση.
Μας χρειάζεται η Φύση; Σημεία αειφόρου σχεδιασμού Τοπίου
Θωμάς Δοξιάδης
Αρχιτέκτων, Αρχιτέκτων Τοπίου Harvard University
τ. Εντεταλμένος Λέκτορας Πανεπιστημίου Πατρών
Για το μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα, ο άνθρωπος πίστεψε ότι κυριαρχεί της φύσης, και ότι την υποτάσσει άνετα στις επιθυμίες του. Η στάση αυτή όρισε και τον τρόπο που φτιάχναμε μέχρι τώρα τις πόλεις μας, τα κτίρια μας, και τα τοπία μας.
Εδώ και μερικές δεκαετίες αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς την φύση. Όμως είναι και βασικός διαμορφωτής της: η φύση όπως την γνωρίζουμε σήμερα έχει σε μεγάλο βαθμό διαμορφωθεί από τον άνθρωπο. Γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι, για να επιβιώσουμε, πρέπει να διαμορφώσουμε μια νέα, συμβιωτική σχέση με τη φύση, μαθαίνοντας να συνεργαζόμαστε μαζί της. Ήδη από την δεκαετία του ’60 η συνειδητοποίηση αυτή και οι συνακόλουθες επιστημονικές εξελίξεις έχουν αρχίσει να διαμορφώνουν ένα νέο είδος αρχιτεκτονικής τοπίου, στη συνέχεια ένα νέο είδος πολεοδομίας, και τελικά και ένα νέο είδος αρχιτεκτονικής. Μέσα από υλοποιημένα παραδείγματα και μελέτες-προτάσεις, στην παρουσίαση εξετάζουμε τις δυνατότητες του οικολογικού σχεδιασμού τοπίου στην Ελλάδα.
___________________________________________________
Την παρουσίαση θα ακολουθήσει διάσχιση του τόπου της πρώην Αμερικάνικης Βάσης, του Αρχαιολογικού χώρου της Μπρέξιζας και σχολιασμός
___________________________________________________
Ώρα και τόπος συνάντησης:
11:00 πμ, Σάββατο, 15 Μαΐου στο Φουαγιέ κινηματογράφου Αλίκη του Πολιτιστικού και Αθλητικού κέντρου Νέας Μάκρης.
Πληροφορίες για το πώς να έρθετε:
Εάν έρχεστε από την Αθήνα με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ (με ένδειξη Μαραθώνας, Γραμματικό, Αγ. Μαρίνα) , η περιοχή της πρώην αμερικάνικης βάσης είναι και στάση για το λεωφορείο οπότε ειδοποιείστε ότι θέλετε να κατέβετε στην πρώην αμερικάνικη βάση. Από το σημείο της στάσης μέχρι τον κινηματογράφο Αλίκη και το φουαγιέ θα περπατήσετε με τα πόδια μία απόσταση περίπου 100 μέτρων μέσα στην βάση.
Αν έρχεστε με αυτοκίνητο από Μαραθώνος με κατεύθυνση προς Μαραθώνα μετά τη διασταύρωση Διονύσου στα 150 μέτρα περίπου μετά την πυροσβεστική Ν. Μάκρης θα δείτε την είσοδο της αμερικάνικης βάσης και θα στρίψετε δεξιά και θα προχωρήσετε προς τα κάτω. Παρκάρετε και προχωρήστε με τα πόδια.
Κτίζοντας μαζί/ Κτίζοντας Κοινότητα
Το κτίζειν αφορά πολλά περισσότερα από την οικοδομή.
Οι κατασκευές που δημιουργούμε και ο τρόπος που τις κατασκευάζουμε αντανακλά τις αξίες, τις ανάγκες και τα υλικά του πολιτισμού που τα παράγει. Τι έχουν να μας πουν τα κτίρια σήμερα για τις ίδιες τις κοινότητές μας;
Στην παρουσίαση αυτή θα δούμε πως μία φυσική διαδικασία κατασκευής με αρχαίες καταβολές συνδέεται με τις αρχές της διαρκούς καλλιέργειας και κυρίως πως η συνεργατική κατασκευή βοηθά στο να «οικοδομηθεί» μία πιο ζωντανή, δραστήρια και συνδεδεμένη κοινότητα παίρνοντας μία εικόνα από την δράση που έλαβε χώρα μια βδομάδα πριν όπου 20 άτομα συγκεντρώθηκαν για να εξερευνήσουν μία αρχαία τεχνική και να την ερμηνεύσουν έτσι ώστε να αντανακλά σημερινές ανάγκες και αξίες.
Ο Mark Krawczyk επιστρέφει στην Ελλάδα και στη Νέα Μάκρη μετά τον Οκτώβριο του 2009 και μιλά για το εργαστήριο στη Λευκάδα και τη φιλοσοφία πίσω από την ομαδική διαδικασία κτισίματος και το permaculture...
Τρίτη 13 Απριλίου, 2010 7:30μμ
Αίθουσα Πολύτροπο (Χώρος του Συλλόγου Πολιτιστικές Απόπειρες)
Λεωφόρος Μαραθώνος απέναντι από Lidl
για περισσότερες πληροφορίες και επικοινωνία:
Εργαστήρια Κομποστοποίησης: Θεωρία και πράξη, Οικολογία/ Οικονομία/ Φιλοσοφία
Ένας κύκλος τριών εργαστηρίων οικιακής κομποστοποίησης σαν μία πρώτη προσέγγιση στο θέμα της τοπικής ανακύκλωσης στη πηγή. Το θέμα θα μας απασχολήσει τόσο πρακτικά -με επιδείξεις και εξάσκηση των συμμετεχόντων- όσο και θεωρητικά εξετάζοντας την πρακτική της κομποστοποίησης μέσα από φιλοσοφικά ρεύματα και στάσεις ζωής.
Ένα σεμινάριο που μας φέρνει σε επαφή με τη γη και τη θέση μας στον κύκλο της ζωής!
Φέρτε μαζί σας τα οργανικά φυτικά απορρίμματα που θα έχετε μαζέψει την προηγούμενη εβδομάδα σε μία πλαστική σακούλα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν φλούδες, φύλλα, χόρτα, αλλά και τσόφλια αυγών!
Λεπτομέρειες για το πρώτο εργαστήριο δείτε στο τέλος της ανάρτησης
Τρία εργαστήρια-τρείς προσεγγίσεις:
28 Μαρτίου 2010
Οικολογία και κομποστοποίηση:
Νίκος Αναστασόπουλος/ Γιώργος Λούντος
(Δήλωση συμμετοχής μέχρι τις 26/3)
30 Μαϊου 2010
Φιλοσοφία και κομποστοποίηση:
Νίκος Αναστασόπουλος/ Γιώργος Λούντος/Φώτης Τερζάκης
(Δήλωση συμμετοχής μέχρι τις 23/5)
5 Σεπτεμβρίου 2010
Οικονομία και κομποστοποίηση:
Νίκος Αναστασόπουλος/ Γιώργος Λούντος
(Δήλωση συμμετοχής μέχρι τις 29/8)
Οι εκπαιδευτές των εργαστηρίων Νίκος Αναστασόπουλος/ Γιώργος Λούντος εξασκούν κομποστοποίηση με διάφορες μεθόδους για πάνω από μία δεκαετία. Ο φιλόσοφος/ συγγραφέας Φώτης Τερζάκης (Κέντρο Διαπολιτισμικών Σπουδών) θα μας διαφωτίσει πλευρές της ανθρώπινης σκέψης και πίστης μέσα από διάφορες θρησκείες σε σχέση με την έννοια του θανάτου και της αναγέννησης, του κύκλου της ζωής και της φύσης προσεγγίζοντας θεωρίες από την θρησκειολογία και την εθνολογία διαφόρων παραδόσεων
Συνιστούμε την συμμετοχή και στα τρία εργαστήρια που αποτελούν συνέχεια το ένα του άλλου και αλληλοσυμπληρώνονται. Στο τέλος κάθε εργαστηρίου σερβίρονται αναψυκτικά και ελαφρύ φαγητό από ντόπια προϊόντα.
Προσοχή:
Τόπος/ τόποι συνάντησης σε κήπους στην Νέα Μάκρη θα ανακοινωθούν μία εβδομάδα πριν την ημερομηνία κάθε σεμιναρίου. .
Προσφορά: 5 ευρώ για κάθε εκδήλωση ανά άτομο
Όριο Συμμετοχών: 30 άτομα
Για οδηγίες και τυχόν αλλαγές τελευταίας στιγμής και διευκρινήσεις επισκεφθείτε το ΔΕΝΤΡΟ μία εβδομάδα πριν την εκδήλωση.
Το πρώτο εργαστήριο την Κυριακή 28 Μαρτίου θα γίνει στις 4:30 στην Νέα Μάκρη. Δείτε το σχεδιάγραμμα παρακάτω για το πως θα έρθετε στον κήπο του πρώτου εργαστηρίου:
Είμαστε κατά της ανεξέλεγκτης αυτοκίνησης.
Εάν έρχεστε από Αθήνα, παρακαλούμε να σκεφτείτε να μοιραστείτε την διαδρομή με κάποιους άλλους φίλους που τυχόν σκέφτονται επίσης να έρθουν. Παρακαλούμε να παρκάρετε επί της Αργοστολίου και στη συνέχεια να περπατήσετε μέχρι την είσοδο της πόρτας στην Ολύμπου 2. (30 μέτρα).
Επίσης, για όσους το επιθυμούν, η συγκοινωνία των ΚΤΕΛ παρέχει εύκολη πρόσβαση.
Τα λεωφορεία με ένδειξη Μαραθώνα, Γραμματικό, Αγ. Μαρίνα, Σούλι, όλα κάνουν στάση στην Νέα Μάκρη. Έχουν αφετηρία στο Πεδίο του Άρεως και συχνότητα κάθε μισή ώρα. Η απόσταση από τη στάση στο σπίτι είναι 5’ με τα πόδια. Εάν έρχεστε από κοντά, για όλες τις κοντινές αποστάσεις ενθαρρύνουμε το ποδήλατο και μπορείτε να το φέρετε στο κήπο.
Δηλώσεις συμμετοχής για το πρώτο εργαστήριο μέχρι 26/3 με e-mail: gloudos@teiath.gr αναφέροντας στον τίτλο "1o Εργαστήριο Κομποστοποίησης"
Η χώρα έχει ήδη εισέλθει σε περίοδο βαθιάς ύφεσης και κρίσης χωρίς άμεση προοπτική ανάκαμψης. Η κλιματική αλλαγή είναι μία πραγματικότητα επίσης: Έχουμε πάρει μία μικρή γεύση των καταστρεπτικών συνεπειών των υψηλότερων θερμοκρασιών με τις πυρκαγιές που έχουμε ακόμη νωπές από τα καλοκαίρια του 2009 και 2007.
Ενώ όμως οι περισσότερες οικολογικές οργανώσεις και τα ΜΜΕ με τις προγνώσεις για το μέλλον τόσο το οικονομικό όσο και το οικολογικό προτάσσουν μία δυσοίωνη εικόνα, πράγμα που παραλύει τους ανθρώπους αντί να τους ενδυναμώσει, στην περίπτωση των πόλεων σε μετάβαση οι εκπρόσωποι του κινήματος έχουν σαν κεντρικό σύνθημα την αισιοδοξία:
Οι αρχές του κινήματος των πόλεων σε μετάβαση προτείνουν εδώ και λίγα χρόνια τρόπους αντιμετώπισης και απαντήσεις στα προβλήματα που σήμερα είναι κρίσιμα σε επίπεδο επιβίωσης όπως η οικονομική κρίση και η κλιματική αλλαγή. Κεντρικές έννοιες στο κίνημα των Πόλεων σε Μετάβαση – ή TTs όπως αναφέρονται συντομευτικά από το αγγλικό Transition Towns- και γενικότερα του κινήματος των Πρωτοβουλιών για την Μετάβαση (Transition Initiatives) είναι το resilience, μία έννοια οικεία στους οικολόγους αλλά όχι τόσο σε άλλα επιστημονικά πεδία που περιφραστικά αποδίδεται ως ανθεκτικότητα, προσαρμοστικότητα, ικανότητα αυτοανόρθωσης ή ανανέωσης.
Στην παρουσίαση αυτή θα εξετάσουμε τις μεθόδους των πόλεων σε μετάβαση και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό
Παρουσιαστές: Νίκος Αναστασόπουλος/ Ζήνα Ραζή
Ώρα και τόπος συνάντησης:
11:00 πμ, Σάββατο, 27 Μαρτίου στο Φουαγιέ κινηματογράφου Αλίκη του Πολιτιστικού και Αθλητικού κέντρου Νέας Μάκρης.
Πληροφορίες για το πώς να έρθετε:
Εάν έρχεστε από την Αθήνα με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ (με ένδειξη Μαραθώνας, Γραμματικό, Αγ. Μαρίνα) , η περιοχή της πρωην αμερικάνικης βάσης είναι και στάση για το λεωφορείο οπότε ειδοποιείστε ότι θέλετε να κατέβετε στην πρώην αμερικάνικη βάση. Από το σημείο της στάσης μέχρι τον κινηματογράφο Αλίκη και το φουαγιέ θα περπατήσετε με τα πόδια μία απόσταση περίπου 100 μέτρων μέσα στην βάση.
Αν έρχεστε με αυτοκίνητο από Μαραθώνος με κατεύθυνση προς Μαραθώνα μετά τη διασταύρωση Διονύσου στα 150 μέτρα περίπου μετά την πυροσβεστική Ν. Μάκρης θα δείτε την είσοδο της αμερικάνικης βάσης και θα στρίψετε δεξιά και θα προχωρήσετε προς τα κάτω. Παρκάρετε και προχωρήστε με τα πόδια.
Κλιματική αλλαγή, Καθημερινότητα και Εκπαίδευση
Το ΔΕΝΤΡΟ ξεκινά το 2010 και σας καλεί σε με μία εκδήλωση-συζήτηση που σχολιάζει την Κοπεγχάγη και τις κινητοποιήσεις για την κλιματική αλλαγή, όπως και το -από εδώ και στο εξής- μέλλον:
Τι μπορεί να συνδέει μία οικονομική κρίση με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής;
Πως η καθημερινότητα διαμορφώνει τα φαινόμενα των κρίσεων και πως επηρεάζεται η καθημερινότητα από αυτές;
Πως η καθημερινότητα σε σχέση με την εκπαίδευση μπορεί να εμπεριέχουν τη λύση;
Με την ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή στην Κοπεγχάγη τον Δεκέμβριο 2009, χρειάζεται να δούμε ποιο είναι τελικά το ποσοστό της συμμετοχής μας στο πρόβλημα και στην λύση του και μέσα από ποιες διαδικασίες οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να έχουν ελπίδα να ανακτήσουν την ανθεκτικότητά τους απέναντι σε τόσο σοβαρές απειλές.
Τόσο η εκπαιδευτική διαδικασία όσο επίσης και το περιεχόμενο σπουδών διαφόρων κλάδων θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν για να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις και τις συνέπειες των αλλαγών.
_______________________________________________________
Κλιματική αλλαγή, Καθημερινότητα και Εκπαίδευση
18:30 25/2/2010
Αμφιθέατρο ΑΚΤΟ, Κραναού 3
Μία συζήτηση στρογγυλής τραπέζης ανοικτή σε κοινό και σπουδαστές για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην εκπαίδευση και στην καθημερινότητα όλων μας.
Εισηγητές
Νίκος Χρυσόγελος, Xημικός περιβαλλοντολόγος, εκπρόσωπος Οικολόγων Πρασίνων
Κλιματική αλλαγή, ένα παγκόσμιο φαινόμενο με τοπικές συνέπειες.
Κλίμα και τοπικές κοινωνίες, ποιες είναι οι απειλές, τι μπορεί να γίνει τοπικά.
Νίκος Αναστασόπουλος, Αρχιτέκτων, AKTO/ επιμελητής προγραμμάτων, ΔΕΝΤΡΟ
Κλιματική αλλαγή, γενική εκπαίδευση και αναπροσαρμογή στο curriculum και το περιεχόμενο των μαθημάτων και της εκπαίδευσης
Νικηφόρος Πλυτάς, Υπεύθυνος για την Κλιματική Αλλαγή & Ενέργεια,
Δίκτυο Μεσόγειος SOS
Νέα δεδομένα-νέες ευκαιρίες στους επαγγελματικούς κλάδους
24 Ιανουαρίου 2010 ---> Γιορτή Πολιτών 10:30 το πρωί, στον κινηματογράφο ΑΛΙΚΗ πρώην Αμερικάνικη Βάση, Νέα Μάκρη
Γνωριμία με το πιλοτικό ηλεκτρονικό φόρουμ "Για μία βιώσιμη Νέα Μάκρη", κόψιμο πίτας μαζί με άλλα καλούδια και ζωντανή μουσική με το γκρουπ Les Marionettes!...
Η Δύναμη Πολιτών θα αποχαιρετίσει το 2009 με ένα σύντομο απολογισμό της δράσης της, ενώ το ΔΕΝΤΡΟ θα ανακοινώσει το πρόγραμμα για το 2010 και η SARCHA θα αναπτύξει την ιδέα του προγράμματος για το 2010-1.
ΣΚΟΠΟΙ
«Υπάρχει μία αληθινή ανάγκη για εκπαίδευση που φέρνει κοντά το μυαλό, τη καρδιά και τα χέρια».
Επιβεβαιώνοντας τη παραπάνω επισήμανση, το ΔΕΝΤΡΟ επιδιώκει μέσα από τα προγράμματα που θα ξεκινήσει να ενεργοποιήσει ταυτόχρονα το μυαλό, την καρδιά και τα χέρια…
Ανάμεσα στους στόχους του είναι:
να εξερευνήσει και να προωθήσει εναλλακτικούς τρόπους συμπεριφορών και διαβίωσης, που αντιμετωπίζουν αφ’ ενός τα προβλήματα μίας κρίσης τόσο επίκαιρης όπως η οικονομική και πολιτικο-κοινωνική, όσο και μακρόπνοης όπως η ενεργειακή κρίση και η κλιματική αλλαγή.
"ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΝΕΟΙ ΤΟΠΟΙ"
Η φύση ιδιωτικοποιείται, ο χώρος κατατέμνεται και μετατρέπεται σε προϊόν εμπορεύσιμο, ένα commodity που μοιράζεται νόμιμα ή παράνομα ανάμεσα σε ιδιώτες. Ότι περισσεύει είναι «δημόσιο». Το δημόσιο, απαξιωμένο και ισοδύναμο με το υπόλοιπο, το υπόλειμμα, το απόρριμμα, το έρμαιο, το θύμα.
Στην Αθήνα, οι ελάχιστοι εναπομείναντες ελεύθεροι χώροι τελούν υπό εγκατάλειψη ή υπό απειλή «ανάπτυξης» που ισοδυναμεί με τον τελικό εξανδραποδισμό του όποιου φυσικού, με την τελειωτική καθυπόταξη του ελεύθερου.
Στο τοπίο, η ανθρώπινη παρουσία ακόμη και όπου δεν είναι μόνιμη με κάποια κατασκευή γίνεται εν τούτοις έκδηλη με την παρουσία των ανθρώπινων απορριμμάτων. Τα πιο απρόσιτα μέρη μόνο δεν αποτελούν πεδίο οικιστικής εκμετάλλευσης αλλά το ίδιο εύκολα θα χρησιμοποιηθούν τουριστικά ή μεταλλευτικά. Όμως η ύπαρξη της φύσης δεν υπάρχει μόνο για την ανθρώπινη εκμετάλλευση.
Η έννοια της ελευθερίας σε σχέση με την έννοια του τόπου είναι ένα από τα αντικείμενα που θα διερευνήσουμε.
Οι ελεύθεροι νέοι τόποι είναι ενδεχομένως ομάδες πολιτών, συλλογικότητες, γειτονιές, κοινότητες, χωριά, πόλεις ή περιοχές που προστατεύονται από συνειδητοποιημένους πολίτες, ελεύθερους ανθρώπους με συνειδητές επιλογές σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.
Εν τούτοις η στάση που επιλέγουμε απέναντι σε όλα αυτά δεν είναι συγκρουσιακή και θεωρούμε ότι η όποια αλλαγή θα επέλθει ως συλλογικό αίτημα όταν αυτό αποτελέσει έκδηλη, επείγουσα και συνειδητοποιημένη ανθρώπινη ανάγκη.
"ΡΕΥΣΤΕΣ ΟΙΚΟΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ"
Οι συλλογικότητες και οι ανθρώπινες συν-υπάρξεις σε ένα τόπο μετατρέπονται από τυχαίες συναντήσεις σε κοινότητες όταν οι άνθρωποι αρχίζουν να συνδέονται με τρόπους ανθρώπινους και αυθεντικούς μεταξύ τους. Οι κοινότητες των ανθρώπων μετατρέπονται σε οικοκοινότητες όταν οι σχέσεις που αναπτύσσουν μεταξύ τους, η σχέση τους με τον τόπο και το ενδιαφέρον τους για το φυσικό και τη φύση αποκτούν ουσιαστικό περιεχόμενο που αντανακλάται έμπρακτα στην καθημερινότητα. Πέρα από την παραδοσιακή έννοια των οικοκοινοτήτων πρέπει να ερευνήσουμε που και πως οι παραπάνω συνθήκες είναι δυνατόν να ισχύσουν.
Αυτές είναι για μας οι ρευστές οικοκοινότητες.
Μια ριζικά διαφορετική και καλύτερη εκδοχή κοινωνιών που οφείλουμε να φτιάξουμε για τους επόμενους από εμάς.