Permaculture: Μία εξερεύνηση του τοπίου στη Νέα Μάκρη, Κυριακή 27/9
Ξεναγός: ο Mark Krawczyk
(Η παρουσίαση θα είναι στα αγγλικά με παράλληλη μετάφραση στα ελληνικά).
Ώρα και τόπος συνάντησης:
11:00 πμ, Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου στο Φουαγιέ κινηματογράφου Αλίκη του Πολιτιστικού και Αθλητικού κέντρου Νέας Μάκρης.
Αύριο Κυριακή θα έχει ελαφριά συννεφιά και ανέμους. Για την περιήγηση στη περιοχή της αμερικάνικης βάσης και τον αρχαιολογικό χώρο της Μπρεξίζας φροντίστε να έχετε καπέλο, γυαλιά ηλίου, ζακέτα και αντηλιακό αν σας πειράζει ο ήλιος, ελαφρά ρούχα και άνετα παπούτσια περπατήματος και νερό.
Πρόκειται για μία εύκολη επίπεδη διαδρομή αλλά κατά τη διάρκεια της πορείας δεν υπάρχει δυνατότητα για να καθίσουμε παρά μόνο στο έδαφος...Υπολογίζουμε να επιστρέφουμε από το περίπατο στις 1:00 ώστε να υπάρχει χρόνος και για συζήτηση. Συνέχεια με ότι προκύψει!...
Ως permaculture-ένας όρος σχετικά άγνωστος στην Ελλάδα- έχει γίνει γνωστό ένα σύστημα ή μία φιλοσοφία ολιστικής προσέγγισης των ανθρώπινων δραστηριοτήτων με καταβολές στην Αυστραλία, που μας βοηθά να δημιουργήσουμε τέτοια περιβάλλοντα ώστε να ανταποκρίνονται στις ανθρώπινες ανάγκες ενώ ταυτόχρονα βοηθούν την υγεία του οικοσυστήματος μέσα στο οποίο ζούμε.
Μετά από μία γενική περιγραφή των πρακτικών, των αρχών και των επιδιώξεων του permaculture ελάτε μαζί μας σε ένα περίπατο όπου θα αξιολογήσουμε τα χαρακτηριστικά ενός παραμελημένου τοπίου για την ανάδειξη σχεδιαστικών λύσεων που το αποκαθιστούν και το αναζωογονούν για το καλό τόσο των ανθρώπων όσο και όλων των όντων.
Ο Mark Krawczyk είναι σχεδιαστής permaculture και ασχολείται με τον οικολογικό σχεδιασμό τοπίων. Ζει στο Burlington, στο Βερμόντ των ΗΠΑ. Έχει μαθητεύσει και συνεργαστεί με κορυφαίους δασκάλους στον τομέα του permaculture τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στη Βρετανία. Έχει ιδρύσει και λειτουργεί την εταιρεία 'Keyline Vermont' η οποία δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών συμβούλου και στο σχεδιασμό βιώσιμων παραγωγικών αγροκτημάτων, είναι μέλος της κολεκτίβας Seventh Generation Natural Builders και είναι συν-ιδρυτής του Burlington Permaculture, ενός τοπικού γκρουπ για το permaculture και την αειφορία.
Keylinevermont Permaculture
Burlington Permaculture
Seventh Generation Natural Builders
Προσοχή: Επισκεφθείτε πάλι το μπλογκ πριν την ημέρα της εκδήλωσης για τυχόν αλλαγές ή οδηγίες τελευταίας στιγμής!
Πληροφορίες για το πώς να έρθετε:
Εάν έρχεστε από την Αθήνα με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ (με ένδειξη Μαραθώνας, Γραμματικό, Αγ. Μαρίνα) , η περιοχή της πρωην αμερικάνικης βάσης είναι και στάση για το λεωφορείο οπότε ειδοποιείστε ότι θέλετε να κατέβετε στην πρώην αμερικάνικη βάση. Από το σημείο της στάσης μέχρι τον κινηματογράφο Αλίκη και το φουαγιέ θα περπατήσετε με τα πόδια μία απόσταση περίπου 100 μέτρων μέσα στην βάση.
Αν έρχεστε με αυτοκίνητο από Μαραθώνος με κατεύθυνση προς Μαραθώνα μετά τη διασταύρωση Διονύσου στα 150 μέτρα περίπου μετά την πυροσβεστική Ν. Μάκρης θα δείτε την είσοδο της αμερικάνικης βάσης και θα στρίψετε δεξιά και θα προχωρήσετε προς τα κάτω. Παρκάρετε και προχωρήστε με τα πόδια.
ΣΚΟΠΟΙ
«Υπάρχει μία αληθινή ανάγκη για εκπαίδευση που φέρνει κοντά το μυαλό, τη καρδιά και τα χέρια».
Επιβεβαιώνοντας τη παραπάνω επισήμανση, το ΔΕΝΤΡΟ επιδιώκει μέσα από τα προγράμματα που θα ξεκινήσει να ενεργοποιήσει ταυτόχρονα το μυαλό, την καρδιά και τα χέρια…
Ανάμεσα στους στόχους του είναι:
να εξερευνήσει και να προωθήσει εναλλακτικούς τρόπους συμπεριφορών και διαβίωσης, που αντιμετωπίζουν αφ’ ενός τα προβλήματα μίας κρίσης τόσο επίκαιρης όπως η οικονομική και πολιτικο-κοινωνική, όσο και μακρόπνοης όπως η ενεργειακή κρίση και η κλιματική αλλαγή.
"ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΝΕΟΙ ΤΟΠΟΙ"
Η φύση ιδιωτικοποιείται, ο χώρος κατατέμνεται και μετατρέπεται σε προϊόν εμπορεύσιμο, ένα commodity που μοιράζεται νόμιμα ή παράνομα ανάμεσα σε ιδιώτες. Ότι περισσεύει είναι «δημόσιο». Το δημόσιο, απαξιωμένο και ισοδύναμο με το υπόλοιπο, το υπόλειμμα, το απόρριμμα, το έρμαιο, το θύμα.
Στην Αθήνα, οι ελάχιστοι εναπομείναντες ελεύθεροι χώροι τελούν υπό εγκατάλειψη ή υπό απειλή «ανάπτυξης» που ισοδυναμεί με τον τελικό εξανδραποδισμό του όποιου φυσικού, με την τελειωτική καθυπόταξη του ελεύθερου.
Στο τοπίο, η ανθρώπινη παρουσία ακόμη και όπου δεν είναι μόνιμη με κάποια κατασκευή γίνεται εν τούτοις έκδηλη με την παρουσία των ανθρώπινων απορριμμάτων. Τα πιο απρόσιτα μέρη μόνο δεν αποτελούν πεδίο οικιστικής εκμετάλλευσης αλλά το ίδιο εύκολα θα χρησιμοποιηθούν τουριστικά ή μεταλλευτικά. Όμως η ύπαρξη της φύσης δεν υπάρχει μόνο για την ανθρώπινη εκμετάλλευση.
Η έννοια της ελευθερίας σε σχέση με την έννοια του τόπου είναι ένα από τα αντικείμενα που θα διερευνήσουμε.
Οι ελεύθεροι νέοι τόποι είναι ενδεχομένως ομάδες πολιτών, συλλογικότητες, γειτονιές, κοινότητες, χωριά, πόλεις ή περιοχές που προστατεύονται από συνειδητοποιημένους πολίτες, ελεύθερους ανθρώπους με συνειδητές επιλογές σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.
Εν τούτοις η στάση που επιλέγουμε απέναντι σε όλα αυτά δεν είναι συγκρουσιακή και θεωρούμε ότι η όποια αλλαγή θα επέλθει ως συλλογικό αίτημα όταν αυτό αποτελέσει έκδηλη, επείγουσα και συνειδητοποιημένη ανθρώπινη ανάγκη.
"ΡΕΥΣΤΕΣ ΟΙΚΟΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ"
Οι συλλογικότητες και οι ανθρώπινες συν-υπάρξεις σε ένα τόπο μετατρέπονται από τυχαίες συναντήσεις σε κοινότητες όταν οι άνθρωποι αρχίζουν να συνδέονται με τρόπους ανθρώπινους και αυθεντικούς μεταξύ τους. Οι κοινότητες των ανθρώπων μετατρέπονται σε οικοκοινότητες όταν οι σχέσεις που αναπτύσσουν μεταξύ τους, η σχέση τους με τον τόπο και το ενδιαφέρον τους για το φυσικό και τη φύση αποκτούν ουσιαστικό περιεχόμενο που αντανακλάται έμπρακτα στην καθημερινότητα. Πέρα από την παραδοσιακή έννοια των οικοκοινοτήτων πρέπει να ερευνήσουμε που και πως οι παραπάνω συνθήκες είναι δυνατόν να ισχύσουν.
Αυτές είναι για μας οι ρευστές οικοκοινότητες.
Μια ριζικά διαφορετική και καλύτερη εκδοχή κοινωνιών που οφείλουμε να φτιάξουμε για τους επόμενους από εμάς.