Permaculture2: Διαγνώσεις- ιδέες και πράξεις Δευτέρα 5/10


Permaculture 2/ Διαρκής καλλιέργεια στο κτήμα Κουσουρή, στο Πικέρμι.

< -Φροντίδα της Γης<-->Φροντίδα των ανθρώπων <--> Επανεπένδυση του πλεονάσματος->

Μια ακόμη (τελευταία) φορά μετά την εκδήλωση για το permaculture στην Νέα Μάκρη, θα έχουμε μαζί μας -καλώς εχόντων των πραγμάτων- τον Mark Krawczyk και μία ευκαιρία να συζητήσουμε τις αρχές του permaculture, της περμακουλτούρας ή όπως προτείνουμε να υιοθετηθεί: της διαρκούς καλλιέργειας!

Το Πικέρμι είναι περιοχή στα Μεσόγεια, που παλιά ήταν ο σιτοβολώνας και ο αμπελώνας της Αττικής. Εδώ λοιπόν, θα «διαβάσουμε» το τοπίο και τον τόπο και θα επιχειρήσουμε να κάνουμε μαζί με τον Mark κάποιες πρώτες διαγνώσεις.
Όπως ξέρουμε ήδη, προτάσεις δεν είναι σωστό να γίνονται αν δεν έχουμε βαθιά γνώση του τόπου που προϋποθέτει και διάρκεια στο χρόνο, παρόλα αυτά θα επιχειρήσουμε να εκφράσουμε κάποιες σκέψεις και ιδέες. Στη συνέχεια θα έχουμε ομαδική συζήτηση και θα έχουμε τη δυνατότητα να επικεντρωθούμε σε επί μέρους θέματα που ενδιαφέρουν περισσότερο κάποιους από εμάς σε επί μέρους ομάδες.

Όπως και τη Κυριακή ζητάμε από όλους να φέρουν κάτι που κατά προτίμηση θα έχουν ετοιμάσει οι ίδιοι για να μοιραστούμε όλοι μαζί κλείνοντας την εκδήλωση σε ένα ομαδικό βραδινό γεύμα με μουσική! Βάλτε λοιπόν τα δυνατά σας για να έχουμε ωραία και φτιαγμένα με φροντίδα πράγματα στο τραπέζι. (Αλλά φυσικά είστε ευπρόσδεκτοι ακόμη και αν δεν φέρετε τίποτα...)

Πρόγραμμα:

3:00-4:30
μμ Βρισκόμαστε όσοι έχουμε αυτή τη δυνατότητα στις 3:00 για ένα περίπατο μέσα από μονοπάτια στους αμπελώνες της περιοχής με οδηγό τη Ντίνα Κουσουρή.

4:30-6:00
μμ συναντιόμαστε στο κτήμα όλοι μαζί και παρέα με τον Mark Krawczyk συζητάμε και πάλι τις αρχές της διαρκούς καλλιέργειας (Permaculture) κάνοντας αναφορές στο τόπο που μας φιλοξενεί.
6:00-8:00μμ Συζήτηση
8:30- Συλλογικό γεύμα και ότι ήθελε προκύψει…(αν έχετε κάποιο μουσικό, όργανο - κιθάρα, φλογέρα, ακορντεόν, κλπ -φέρτε το- και η φωνή σας βέβαια κάνει και με το παραπάνω!)
Οδηγίες για το πως να έρθετε:

< -Φροντίδα της Γης<-->Φροντίδα των ανθρώπων <--> Επανεπένδυση του πλεονάσματος->

ΣΚΟΠΟΙ

«Υπάρχει μία αληθινή ανάγκη για εκπαίδευση που φέρνει κοντά το μυαλό, τη καρδιά και τα χέρια».


Jonathan Dawson


Επιβεβαιώνοντας τη παραπάνω επισήμανση, το ΔΕΝΤΡΟ επιδιώκει μέσα από τα προγράμματα που θα ξεκινήσει να ενεργοποιήσει ταυτόχρονα το μυαλό, την καρδιά και τα χέρια…

Το ΔΕΝΤΡΟ έχει σαν αντικείμενο τόσο το ανθρωπογενές (κτισμένο ή διαμορφωμένο από τον άνθρωπο) περιβάλλον όσο και το φυσικό όπως και την δραστηριοποίηση σε θέματα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής.

Ανάμεσα στους στόχους του είναι:


να εξερευνήσει και να προωθήσει εναλλακτικούς τρόπους συμπεριφορών και διαβίωσης, που αντιμετωπίζουν αφ’ ενός τα προβλήματα μίας κρίσης τόσο επίκαιρης όπως η οικονομική και πολιτικο-κοινωνική, όσο και μακρόπνοης όπως η ενεργειακή κρίση και η κλιματική αλλαγή.


να ενθαρρύνει την επαφή με τη φύση, την ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά ζητήματα, τη γνωριμία με οικολογικές πρακτικές και συνήθειες ζωής επιχειρώντας μία συμφιλίωση με το εδώ και το τώρα.

"ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΝΕΟΙ ΤΟΠΟΙ"

Η φύση ιδιωτικοποιείται, ο χώρος κατατέμνεται και μετατρέπεται σε προϊόν εμπορεύσιμο, ένα commodity που μοιράζεται νόμιμα ή παράνομα ανάμεσα σε ιδιώτες. Ότι περισσεύει είναι «δημόσιο». Το δημόσιο, απαξιωμένο και ισοδύναμο με το υπόλοιπο, το υπόλειμμα, το απόρριμμα, το έρμαιο, το θύμα. Το βλέπουμε να συμβαίνει στις πόλεις αλλά και στην ύπαιθρο, σχεδόν παντού όπου φτάνει ο άνθρωπος.

Στην Αθήνα, οι ελάχιστοι εναπομείναντες ελεύθεροι χώροι τελούν υπό εγκατάλειψη ή υπό απειλή «ανάπτυξης» που ισοδυναμεί με τον τελικό εξανδραποδισμό του όποιου φυσικού, με την τελειωτική καθυπόταξη του ελεύθερου.

Στο τοπίο, η ανθρώπινη παρουσία ακόμη και όπου δεν είναι μόνιμη με κάποια κατασκευή γίνεται εν τούτοις έκδηλη με την παρουσία των ανθρώπινων απορριμμάτων. Τα πιο απρόσιτα μέρη μόνο δεν αποτελούν πεδίο οικιστικής εκμετάλλευσης αλλά το ίδιο εύκολα θα χρησιμοποιηθούν τουριστικά ή μεταλλευτικά. Όμως η ύπαρξη της φύσης δεν υπάρχει μόνο για την ανθρώπινη εκμετάλλευση.

Η έννοια της ελευθερίας σε σχέση με την έννοια του τόπου είναι ένα από τα αντικείμενα που θα διερευνήσουμε.

Οι ελεύθεροι νέοι τόποι είναι ενδεχομένως ομάδες πολιτών, συλλογικότητες, γειτονιές, κοινότητες, χωριά, πόλεις ή περιοχές που προστατεύονται από συνειδητοποιημένους πολίτες, ελεύθερους ανθρώπους με συνειδητές επιλογές σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.

Εν τούτοις η στάση που επιλέγουμε απέναντι σε όλα αυτά δεν είναι συγκρουσιακή και θεωρούμε ότι η όποια αλλαγή θα επέλθει ως συλλογικό αίτημα όταν αυτό αποτελέσει έκδηλη, επείγουσα και συνειδητοποιημένη ανθρώπινη ανάγκη.

"ΡΕΥΣΤΕΣ ΟΙΚΟΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ"

Οι συλλογικότητες και οι ανθρώπινες συν-υπάρξεις σε ένα τόπο μετατρέπονται από τυχαίες συναντήσεις σε κοινότητες όταν οι άνθρωποι αρχίζουν να συνδέονται με τρόπους ανθρώπινους και αυθεντικούς μεταξύ τους. Οι κοινότητες των ανθρώπων μετατρέπονται σε οικοκοινότητες όταν οι σχέσεις που αναπτύσσουν μεταξύ τους, η σχέση τους με τον τόπο και το ενδιαφέρον τους για το φυσικό και τη φύση αποκτούν ουσιαστικό περιεχόμενο που αντανακλάται έμπρακτα στην καθημερινότητα. Πέρα από την παραδοσιακή έννοια των οικοκοινοτήτων πρέπει να ερευνήσουμε που και πως οι παραπάνω συνθήκες είναι δυνατόν να ισχύσουν.


Αυτές είναι για μας οι ρευστές οικοκοινότητες.


Μια ριζικά διαφορετική και καλύτερη εκδοχή κοινωνιών που οφείλουμε να φτιάξουμε για τους επόμενους από εμάς.

Transition Towns

Loading...

Urban Permaculture

Loading...

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ